Jednoduché recepty na jídla ze surovin, které máte doma

Všichni to známe. Najdou se okamžiky, kdy nám čas nebo situace jednoduše nepřejí, ale i tak musíme nakrmit sami sebe nebo blízké. Zvlášť v těchto chvílích, kdy trávíme většinu času doma a vyhýbáme se přeplněným prostorům, jako jsou například supermarkety, může přijít vhod uvařit si velmi chutná, a jednoduchá jídla ze základních surovin, které máme již doma.

K příjemně strávenému času v kuchyni a snadné přípravě jídel vám může také pomoci nabídka kuchyňských potřeb a jiného vybavení domácnosti, které snadno pořídíte z nabídek Zalando Lounge se slevou až 75 %*!

jednoduchá jídla

Abychom si také hýčkali naše zdraví a případně i postavu, soustředili jsme se ve výběru receptů na nejen rychlá a snadná, ale také zdravá jídla. Jak uvidíte níže, tyto jednoduché recepty obsahují převážně zeleninu, bílkoviny, luštěniny a další zdravé suroviny, které ve vaší domácnosti určitě najdete.

Zdravá snídaně je základ!

Jak jinak nastartovat den než dobrou a zdravou snídaní. Podívejte se na pár receptů, které naplní vaše chuťové buňky i potěší tělo. Zdravá snídaně vám dodá mnohem více energie než tučné pokrmy a navíc může být až překvapivé, co dokážete vykouzlit z pár ingrediencí.

Jogurt s karamelizovaným ovocem na medu

Co potřebujeme:

Jogurt, ovoce, máslo, medSnad úplně ta nejzákladnější ingredience na rychlou a zdravou snídani, je jogurt, případně kombinace bílého jogurtu vesměs s čímkoliv, co doma najdete. Tentokrát to ale jednoduše vyšperkujeme.

  • Na pánvi si rozehřejeme máslo a lžíci medu.
  • Do rozehřátého másla a medu přidáme na kolečka nakrájený banán nebo plátky jablka, lehce osmažíme a touto směsí jogurt přelijte.

Máslo a na medu lehce karamelizované ovoce jsou ve spojení s lehce kyselkavým jogurtem jedna báseň!

Ovesná kaše na dva způsoby

Co potřebujeme:

 Ovesné vločky, (jogurt), mléko/voda, ovoce, ořechyPokud jste již vyzkoušeli první rychlou a zdravou snídani, jistě nám dáte za pravdu, že lehce osmažené ovoce na másle a medu je „nebe“ pro chuťové buňky. A proto se ho nemusíme tak úplně vzdávat ani s jiným pokrmem.Ovesné vločky má doma téměř každý z nás a právě ty jsou velice dobrou variantou pro zdravou snídani. Tentokrát vám ale ukážeme dva různé způsoby, jak ovesnou kaši připravit.

ovesná kaše

První způsob je

teplá ovesná kaše

:

  • Základem jsou vodou nebo mlékem (možná je i kombinace obojího) svařené ovesné vločky se směsí různých ořechů nebo semínek. Hotovou kaši přelijeme do misky.
  • Na pánvi vedle si rozpustíme máslo a med, opražíme libovolné ovoce, které poté přidáme na kaši. Kaši samotnou sladit nemusíte, toto opražené ovoce kaši samo osladí a med dodá navíc plnou chuť.
  • Navrch už jen přidáme semínka, ořechy, kokos, nebo cokoliv, co doma najdeme a je hotovo!

Druhý způsob je

studená ovesná kaše:

  • Než půjdeme spát, smícháme v misce nebo uzavíratelné sklenici ovesné vločky s vodou, mlékem (jakýmkoliv), jogurtem a skořicí. Pokud máte k dispozici, můžete také přidat pár lžiček jablečného moštu a nastrouhaných jablek nebo rozmačkaného banánu.
  • Tuto směs dobře promícháme a necháme odstát přes noc v lednici.
  • Ráno na nás bude čekat velmi osvěžující ovesná kaše, kterou můžeme doladit čerstvým ovocem a všemožnými suchými plody, které doma máme.

Sendvič s vejcem, avokádem nebo špenátem

Co potřebujeme:

Chleba, vejce, špenát/avokádo (slunečnicové semínko)Abychom toho sladkého neměli až moc, další jednoduchou variantou netypické, zdravé a jednoduché snídaně je tento sendvič.

  • Plátek chleba lehce opečeme z obou stran a mezitím na druhé pánvi připravíme vejce.
  • Pokud máte k dispozici avokádo, plátek chleba můžete namazat rozmačkaným avokádem, které skvěle slouží jako náhrada másla.
  • Vejce můžeme buď ohřát na způsob "volího oka", případně můžeme udělat míchané vejce. Následně osolíme, opepříme a dáme na opečený plátek chleba.
  • Pokud máte v lednici čerstvý špenát, přidejte na chléb s vejcem také lístky čerstvého špenátu.
  • Celý chléb nakonec posypeme slunečnicovými semínky.

Tip: Můžete také použít mražené lístky špenátu, které ohřejte na pávni a ochutíte špetkou soli, pepře a česneku.

zdravá snídane

A co recepty na jednoduchý oběd ze základních ingrediencí?

I když většina z nás tráví nyní čas převážně doma, věříme, že času ani tak nemáme na rozdávání. Ať už pilně pracujeme z naší „home office“ kanceláře nebo se staráme o děti či o rodinu, čas utíká velmi rychle a najednou se blíží čas oběda. Zkuste naše tipy na jednoduchý oběd, který hravě zvládnete za chviličku a ještě si hezky pochutnáte!

Grilovaná zelenina se zdravými hranolky a dipem

Co potřebujeme:

Brambory/batáty/zelenina, zakysaná smetanaJednoduché, rychlé a chuťově skvělé! Batátové nebo bramborové hranolky či grilovaná zelenina s dipem ze zakysané smetany a česneku jsou také jedním z našich oblíbených receptů, a to právě na jednoduchý oběd ze surovin, které máme již doma.

  • Brambory a batáty pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Hranolky nebo na kousky nakrájenou zeleninu zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme koření. Doporučujeme oregano a chilli.
  • Vše důkladně promícháme a rozprostřeme na pečící papír nebo pekáč, který vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 35 minut na 180 stupňů.
  • Než se hranolky upečou, připravíme si dip.
  • Zakysanou smetanu dáme do misky, osolíme, zlehka opepříme a jemně zakápneme citronem. Přidáme kmín a najemno nastrouhaný česnek.

Tip: Pokud máte doma jinou zeleninu, jako například brokolici, mrkev, papriku nebo rajčata, můžete je opéct spolu s hranolkami. Česnekový dip podpoří chutě také jiné pečené zeleniny.

Vaječná omeleta se zeleninovým špízem

Co potřebujeme:

vejce, cibule, zeleninaDalší variantou přípravy jednoduchého oběda je vaječná omeleta se zeleninovým špízem. Velmi rychlé a nenáročné jídlo, které vás zasytí a přitom ukojí spoustu chutí najednou.

  • Rozmícháme vejce se solí, pepřem, nakrájenou cibulkou a případně rajčaty.
  • Směs nalijeme na pánev a necháme prohřát. Pro lepší servírování můžete omeletu přehnout napůl nebo srolovat.
  • Na druhé pánvi rozehřejeme olivový olej a mezitím připravíme malé špízy z čerstvé zeleniny, jako je například cuketa, rajčata, paprika.
  • Špízy opečeme krátce na pánvi, tak se zelenina lehce prohřeje, ale stále si zachová vitamíny a zůstane křupavá.

Tip: Můžete také přidat čerstvý salát nebo na kousky nakrájené a na pánvi ohřáté žampiony. Tato chuť se k omeletě a zeleninovému špízu skvěle hodí!

jednoduchý oběd

Letní těstoviny s bazalkou a citrónem

Co potřebujeme:

těstoviny, bazalka (pesto), citron, (rukola)Další skvělá kombinace na velmi rychlý a jednoduchý oběd. Chuť bazalky v kombinaci s citronem je velmi svěží a dodá jinak těžším těstovinám velmi lehký (až letní) nádech. Vyzkoušejte sami!

  • Uvaříme libovolné těstoviny. Mezitím na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje a přidáme velkou lžíci bazalkového pesta.
  • Olej s pestem velmi lehce orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme malé množství vody (můžete použít také smetanu nebo mléko) a najemno nastrouhanou kůru z citronu.
  • Směs zamícháme do uvařených těstovin a zakápneme citronovou šťávou. Pokud máte k dispozici čerstvou rukolu, do těstovin s bazalkovou směsí přimíchejte také čerstvou rukolu.

Tip: V případě, že nemáte bazalkové pesto, můžete použít také čerstvou nebo sušenou bazalku. K těmto těstovinám se také skvělé hodí čerstvá cherry rajčata a Parmazán či Grana Padano.Při použití jakéhokoliv pesta v kombinaci s těstovinami, doporučujeme vždy přimíchat hrst čerstvé zeleniny, jako například čerstvý špenát, nastrouhanou mrkev nebo cherry rajčata. Tak se jídlu dodá velmi svěží chuť.

letní těstoviny

Zdravá večeře za 3, 2, 1 ...!

Pojďme se podívat na tipy, jak zvládnout zdravou večeři velmi rychle a jednoduše. Nebudete potřebovat nic jiného, než suroviny, které máte jistě již doma.Jakožto poslední jídlo dne, by měla být večeře určitě lehká. Jen tak se tělo nebude trápit složitým trávením a mnohem více si odpočine při spánku. Nemusíme vyloženě vyhledávat dietní jídla, ale ze zdravých jídel bychom vybírat určitě měli. Pojďme si tedy na některé podívat!

Rajčatová polévka s česnekem

Co potřebujeme:

Rajčata (i v plechovce), cibule, česnek, (rýže)Co by to tak mohlo být? Skvělá a jednoduchá rajčatová polévka! Kombinace rajčat s česnekem je velmi chutná, zdravá a vaření této polévky vám zabere tak půlhodinu, snad ani ne.

  • Nakrájíme si na jemno malou cibuli a na másle nebo olivovém oleji orestujeme přímo v hrnci dozlatova.
  • Pokud máte čerstvá rajčata, nakrájíme je na malé kostičky a přidáme je do hrnce k jemně nazlátlé cibuli, případně přidáme krájená rajčata z plechovky. Promícháme a chvíli orestujeme. Pokud by se vám směs začala připalovat, zeslabíme plamen a přidáme trochu olivového oleje.
  • Tuto směs podlijeme vodou, osolíme a opepříme a vaříme dokud nebudou rajčata rozvařená. Přidáme pár kapek citronu a špetku bazalky. Pokud jste milovníci ostrých chutí, můžete přidat i špetku chilli.
  • Až budou rajčata zcela rozvařená, těsně před koncem přidáme najemno nastrouhaný nebo protlačený česnek. Množství záleží na vaší chuti, doporučujeme cca 2 středně velké stroužky.
  • Vaříme dalších 5 minut a poté odstavíme.

Tip: Pokud cítíte větší hlad nebo chcete přece jen něco, co vás zasytí více, můžete do této polévky přidat také sypanou rýži, kterou uvaříte v rajčatové polévce samotné.

zdravá večeře

Zapečená ryba se špenátem, citronem 

Co potřebujeme:

Ryba, špenát, citron, bramboryDalší velmi rychlá příprava zdravé večeře je zapečený ryba se špenátem a citrónem. I když se čerstvá ryba s mraženou nedá téměř srovnávat, i tak obvykle v mrazáku nějaký ten rybí filet nebo rybu máme.

  • Rybí filet lehce zakápneme citronem, osolíme a opepříme. Pokud máte mraženou rybu, nemusíte nutně rozmrazovat.
  • Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit. Brambory při vaření můžete ochutit kmínem. Pokud preferujete pečené brambory, nakrájejte brambory na tenká kolečka.
  • Mražený nebo čerstvý špenát ohřejeme v hrnci, a to spolu s máslem, solí, pepřem a česnekem, pokud máte k dispozici, přidejte smetanu na vaření.
  • Citrón si dobře očistíme a nakrájíme na tenká kolečka.
  • Do zapékací misky dáme olivový olej nebo máslo.
  • Pokud preferujete pečené brambory, vyložte zapékací misku bramborovými plátky, na které položíte uvařený špenát s trochou vody nebo smetany.
  • Na to vše položíme rybu. Přidáme na kolečka nakrájený citron a pokud máte k dispozici, můžete dochutit rozmarýnem.
  • Pečeme cca 30 minut na 200 stupňů.

zdravá večeře

Luštěninový salát se zeleninou a ovocem

Co potřebujeme:

Cizrna, fazole, zelenina (květák, brokolice, rajčata, mrkev), ovoceVelmi snadný způsob, jak si připravit zdravou večeři v podobě svěžího, luštěninového salátu.

  • Do salátové mísy přidáme plechovku fazolí a cizrny. Pokud máte k dispozici, můžete přidat také kukuřici.
  • Na pánvičce si orestujeme na menší kousky nakrájenou zeleninu, jako je například květák, brokolice, rajčata, mrkev. Osolíme, opepříme, pokapeme citronem.
  • Do měkka opraženou a ochucenou zeleninu přidáme do salátové mísy k luštěninám a vše důkladně promícháme a případně ještě okořeníme dle vlastní chuti.
  • Pokud máte k dispozici pomeranč, mandarinku, jablko nebo náhodou granátové jablko, v případě pomeranče, mandarinky nebo jablka je nakrájíme na malé kousky a ovoce vmícháme do salátu.

Tip: Pokud máte k dispozici čerstvou petržel, můžete přidat na hrubo nasekanou petržel do salátu také. Skvěle spojí všechny chutě!

luštěninový salát

Vyzkoušejte naše recepty a dejte nám reakcí nebo sdílením vědět, jak vám chutnalo. Nebojte se kombinovat různé chutě, dochucovat podle sebe nebo přidat navíc ingredience, které máte rádi a jsou vám k dispozici!

Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví!

Prozkoumejte nabídky Zalando Lounge se slevami až 75 %*!