• Inspirace
    • back
    • Jednoduché recepty na jídla ze surovin, které máte doma
    • Tipy, jak zútulnit byt snadno a levně
    • Jak originálně zabalit vánoční dárky
    • Jaké vánoční dekorace se hodí k vašemu stylu?
  • Lifestyle
    • back
    • Jak sladit ten nejlepší vánoční outfit
    • Jak správně změřit velikost kalhot?
    • Jak vybrat padnoucí kabát?
    • Jak se dostat po Vánocích do formy?
    • Jak vybrat kvalitní zimní boty
    • Tipy, jak zútulnit byt snadno a levně
    • Jak správně změřit velikost kalhot?
    • Jak vybrat padnoucí kabát?
    • Jak se dostat po Vánocích do formy?
  • Objevte Zalando Lounge
  • Interview
    • back
    • Rodinné recepty našich influencerů z Česka a Evropy
    • Mezinárodní den žen a speciální interview
Stránka Zalando Lounge používá soubory cookies, aby vám poskytla ty nejlepší služby. Pokud budete pokračovat na naše stránky, předpokládáme, že Vám naše cookies nevadí. Více informací na toto téma najdete na Zásady zpracování osobních údajů a na Jak používáme Cookies.
kkopeckova

Jednoduché recepty na jídla ze surovin, které máte doma

12:36 pm

Všichni to známe. Najdou se okamžiky, kdy nám čas nebo situace jednoduše nepřejí, ale i tak musíme nakrmit sami sebe nebo blízké. Zvlášť v těchto chvílích, kdy trávíme většinu času doma a vyhýbáme se přeplněným prostorům, jako jsou například supermarkety, může přijít vhod uvařit si velmi chutná, a jednoduchá jídla ze základních surovin, které máme již doma.


K příjemně strávenému času v kuchyni a snadné přípravě jídel vám může také pomoci nabídka kuchyňských potřeb a jiného vybavení domácnosti, které snadno pořídíte z nabídek Zalando Lounge se slevou až 75 %*!

Objevte Zalando Lounge


jednoduchá jídla


Abychom si také hýčkali naše zdraví a případně i postavu, soustředili jsme se ve výběru receptů na nejen rychlá a snadná, ale také zdravá jídla. Jak uvidíte níže, tyto jednoduché recepty obsahují převážně zeleninu, bílkoviny, luštěniny a další zdravé suroviny, které ve vaší domácnosti určitě najdete.

Zdravá snídaně je základ!

Jak jinak nastartovat den než dobrou a zdravou snídaní. Podívejte se na pár receptů, které naplní vaše chuťové buňky i potěší tělo. Zdravá snídaně vám dodá mnohem více energie než tučné pokrmy a navíc může být až překvapivé, co dokážete vykouzlit z pár ingrediencí.

Jogurt s karamelizovaným ovocem na medu

Co potřebujeme: Jogurt, ovoce, máslo, med

Snad úplně ta nejzákladnější ingredience na rychlou a zdravou snídani, je jogurt, případně kombinace bílého jogurtu vesměs s čímkoliv, co doma najdete. Tentokrát to ale jednoduše vyšperkujeme.

  • Na pánvi si rozehřejeme máslo a lžíci medu.
  • Do rozehřátého másla a medu přidáme na kolečka nakrájený banán nebo plátky jablka, lehce osmažíme a touto směsí jogurt přelijte.

Máslo a na medu lehce karamelizované ovoce jsou ve spojení s lehce kyselkavým jogurtem jedna báseň!

Ovesná kaše na dva způsoby

Co potřebujeme: Ovesné vločky, (jogurt), mléko/voda, ovoce, ořechy

Pokud jste již vyzkoušeli první rychlou a zdravou snídani, jistě nám dáte za pravdu, že lehce osmažené ovoce na másle a medu je „nebe“ pro chuťové buňky. A proto se ho nemusíme tak úplně vzdávat ani s jiným pokrmem.

Ovesné vločky má doma téměř každý z nás a právě ty jsou velice dobrou variantou pro zdravou snídani. Tentokrát vám ale ukážeme dva různé způsoby, jak ovesnou kaši připravit.


ovesná kaše


První způsob je teplá ovesná kaše:

  • Základem jsou vodou nebo mlékem (možná je i kombinace obojího) svařené ovesné vločky se směsí různých ořechů nebo semínek. Hotovou kaši přelijeme do misky.
  • Na pánvi vedle si rozpustíme máslo a med, opražíme libovolné ovoce, které poté přidáme na kaši. Kaši samotnou sladit nemusíte, toto opražené ovoce kaši samo osladí a med dodá navíc plnou chuť.
  • Navrch už jen přidáme semínka, ořechy, kokos, nebo cokoliv, co doma najdeme a je hotovo!

Druhý způsob je studená ovesná kaše:

  • Než půjdeme spát, smícháme v misce nebo uzavíratelné sklenici ovesné vločky s vodou, mlékem (jakýmkoliv), jogurtem a skořicí. Pokud máte k dispozici, můžete také přidat pár lžiček jablečného moštu a nastrouhaných jablek nebo rozmačkaného banánu.
  • Tuto směs dobře promícháme a necháme odstát přes noc v lednici.
  • Ráno na nás bude čekat velmi osvěžující ovesná kaše, kterou můžeme doladit čerstvým ovocem a všemožnými suchými plody, které doma máme.

Sendvič s vejcem, avokádem nebo špenátem

Co potřebujeme: Chleba, vejce, špenát/avokádo (slunečnicové semínko)

Abychom toho sladkého neměli až moc, další jednoduchou variantou netypické, zdravé a jednoduché snídaně je tento sendvič.

  • Plátek chleba lehce opečeme z obou stran a mezitím na druhé pánvi připravíme vejce.
  • Pokud máte k dispozici avokádo, plátek chleba můžete namazat rozmačkaným avokádem, které skvěle slouží jako náhrada másla.
  • Vejce můžeme buď ohřát na způsob “volího oka”, případně můžeme udělat míchané vejce. Následně osolíme, opepříme a dáme na opečený plátek chleba.
  • Pokud máte v lednici čerstvý špenát, přidejte na chléb s vejcem také lístky čerstvého špenátu.
  • Celý chléb nakonec posypeme slunečnicovými semínky.

Tip: Můžete také použít mražené lístky špenátu, které ohřejte na pávni a ochutíte špetkou soli, pepře a česneku.


zdravá snídane


A co recepty na jednoduchý oběd ze základních ingrediencí?

I když většina z nás tráví nyní čas převážně doma, věříme, že času ani tak nemáme na rozdávání. Ať už pilně pracujeme z naší „home office“ kanceláře nebo se staráme o děti či o rodinu, čas utíká velmi rychle a najednou se blíží čas oběda. Zkuste naše tipy na jednoduchý oběd, který hravě zvládnete za chviličku a ještě si hezky pochutnáte!

Grilovaná zelenina se zdravými hranolky a dipem

Co potřebujeme: Brambory/batáty/zelenina, zakysaná smetana

Jednoduché, rychlé a chuťově skvělé! Batátové nebo bramborové hranolky či grilovaná zelenina s dipem ze zakysané smetany a česneku jsou také jedním z našich oblíbených receptů, a to právě na jednoduchý oběd ze surovin, které máme již doma.

  • Brambory a batáty pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Hranolky nebo na kousky nakrájenou zeleninu zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme koření. Doporučujeme oregano a chilli.
  • Vše důkladně promícháme a rozprostřeme na pečící papír nebo pekáč, který vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 35 minut na 180 stupňů.
  • Než se hranolky upečou, připravíme si dip.
  • Zakysanou smetanu dáme do misky, osolíme, zlehka opepříme a jemně zakápneme citronem. Přidáme kmín a najemno nastrouhaný česnek.

Tip: Pokud máte doma jinou zeleninu, jako například brokolici, mrkev, papriku nebo rajčata, můžete je opéct spolu s hranolkami. Česnekový dip podpoří chutě také jiné pečené zeleniny.

Vaječná omeleta se zeleninovým špízem

Co potřebujeme: vejce, cibule, zelenina

Další variantou přípravy jednoduchého oběda je vaječná omeleta se zeleninovým špízem. Velmi rychlé a nenáročné jídlo, které vás zasytí a přitom ukojí spoustu chutí najednou.

  • Rozmícháme vejce se solí, pepřem, nakrájenou cibulkou a případně rajčaty.
  • Směs nalijeme na pánev a necháme prohřát. Pro lepší servírování můžete omeletu přehnout napůl nebo srolovat.
  • Na druhé pánvi rozehřejeme olivový olej a mezitím připravíme malé špízy z čerstvé zeleniny, jako je například cuketa, rajčata, paprika.
  • Špízy opečeme krátce na pánvi, tak se zelenina lehce prohřeje, ale stále si zachová vitamíny a zůstane křupavá.

Tip: Můžete také přidat čerstvý salát nebo na kousky nakrájené a na pánvi ohřáté žampiony. Tato chuť se k omeletě a zeleninovému špízu skvěle hodí!


jednoduchý oběd


Letní těstoviny s bazalkou a citrónem

Co potřebujeme: těstoviny, bazalka (pesto), citron, (rukola)

Další skvělá kombinace na velmi rychlý a jednoduchý oběd. Chuť bazalky v kombinaci s citronem je velmi svěží a dodá jinak těžším těstovinám velmi lehký (až letní) nádech. Vyzkoušejte sami!

  • Uvaříme libovolné těstoviny. Mezitím na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje a přidáme velkou lžíci bazalkového pesta.
  • Olej s pestem velmi lehce orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme malé množství vody (můžete použít také smetanu nebo mléko) a najemno nastrouhanou kůru z citronu.
  • Směs zamícháme do uvařených těstovin a zakápneme citronovou šťávou. Pokud máte k dispozici čerstvou rukolu, do těstovin s bazalkovou směsí přimíchejte také čerstvou rukolu.

Tip: V případě, že nemáte bazalkové pesto, můžete použít také čerstvou nebo sušenou bazalku. K těmto těstovinám se také skvělé hodí čerstvá cherry rajčata a Parmazán či Grana Padano.

Při použití jakéhokoliv pesta v kombinaci s těstovinami, doporučujeme vždy přimíchat hrst čerstvé zeleniny, jako například čerstvý špenát, nastrouhanou mrkev nebo cherry rajčata. Tak se jídlu dodá velmi svěží chuť.


letní těstoviny


Zdravá večeře za 3, 2, 1 …!

Pojďme se podívat na tipy, jak zvládnout zdravou večeři velmi rychle a jednoduše. Nebudete potřebovat nic jiného, než suroviny, které máte jistě již doma.

Jakožto poslední jídlo dne, by měla být večeře určitě lehká. Jen tak se tělo nebude trápit složitým trávením a mnohem více si odpočine při spánku. Nemusíme vyloženě vyhledávat dietní jídla, ale ze zdravých jídel bychom vybírat určitě měli. Pojďme si tedy na některé podívat!

Rajčatová polévka s česnekem

Co potřebujeme: Rajčata (i v plechovce), cibule, česnek, (rýže)

Co by to tak mohlo být? Skvělá a jednoduchá rajčatová polévka! Kombinace rajčat s česnekem je velmi chutná, zdravá a vaření této polévky vám zabere tak půlhodinu, snad ani ne.

  • Nakrájíme si na jemno malou cibuli a na másle nebo olivovém oleji orestujeme přímo v hrnci dozlatova.
  • Pokud máte čerstvá rajčata, nakrájíme je na malé kostičky a přidáme je do hrnce k jemně nazlátlé cibuli, případně přidáme krájená rajčata z plechovky. Promícháme a chvíli orestujeme. Pokud by se vám směs začala připalovat, zeslabíme plamen a přidáme trochu olivového oleje.
  • Tuto směs podlijeme vodou, osolíme a opepříme a vaříme dokud nebudou rajčata rozvařená. Přidáme pár kapek citronu a špetku bazalky. Pokud jste milovníci ostrých chutí, můžete přidat i špetku chilli.
  • Až budou rajčata zcela rozvařená, těsně před koncem přidáme najemno nastrouhaný nebo protlačený česnek. Množství záleží na vaší chuti, doporučujeme cca 2 středně velké stroužky.
  • Vaříme dalších 5 minut a poté odstavíme.

Tip: Pokud cítíte větší hlad nebo chcete přece jen něco, co vás zasytí více, můžete do této polévky přidat také sypanou rýži, kterou uvaříte v rajčatové polévce samotné.


zdravá večeře


Zapečená ryba se špenátem, citronem 

Co potřebujeme: Ryba, špenát, citron, brambory

Další velmi rychlá příprava zdravé večeře je zapečený ryba se špenátem a citrónem. I když se čerstvá ryba s mraženou nedá téměř srovnávat, i tak obvykle v mrazáku nějaký ten rybí filet nebo rybu máme.

  • Rybí filet lehce zakápneme citronem, osolíme a opepříme. Pokud máte mraženou rybu, nemusíte nutně rozmrazovat.
  • Brambory očistíme, nakrájíme a dáme vařit. Brambory při vaření můžete ochutit kmínem. Pokud preferujete pečené brambory, nakrájejte brambory na tenká kolečka.
  • Mražený nebo čerstvý špenát ohřejeme v hrnci, a to spolu s máslem, solí, pepřem a česnekem, pokud máte k dispozici, přidejte smetanu na vaření.
  • Citrón si dobře očistíme a nakrájíme na tenká kolečka.
  • Do zapékací misky dáme olivový olej nebo máslo.
  • Pokud preferujete pečené brambory, vyložte zapékací misku bramborovými plátky, na které položíte uvařený špenát s trochou vody nebo smetany.
  • Na to vše položíme rybu. Přidáme na kolečka nakrájený citron a pokud máte k dispozici, můžete dochutit rozmarýnem.
  • Pečeme cca 30 minut na 200 stupňů.

zdravá večeře


Luštěninový salát se zeleninou a ovocem

Co potřebujeme: Cizrna, fazole, zelenina (květák, brokolice, rajčata, mrkev), ovoce

Velmi snadný způsob, jak si připravit zdravou večeři v podobě svěžího, luštěninového salátu.

  • Do salátové mísy přidáme plechovku fazolí a cizrny. Pokud máte k dispozici, můžete přidat také kukuřici.
  • Na pánvičce si orestujeme na menší kousky nakrájenou zeleninu, jako je například květák, brokolice, rajčata, mrkev. Osolíme, opepříme, pokapeme citronem.
  • Do měkka opraženou a ochucenou zeleninu přidáme do salátové mísy k luštěninám a vše důkladně promícháme a případně ještě okořeníme dle vlastní chuti.
  • Pokud máte k dispozici pomeranč, mandarinku, jablko nebo náhodou granátové jablko, v případě pomeranče, mandarinky nebo jablka je nakrájíme na malé kousky a ovoce vmícháme do salátu.

Tip: Pokud máte k dispozici čerstvou petržel, můžete přidat na hrubo nasekanou petržel do salátu také. Skvěle spojí všechny chutě!


luštěninový salát


Vyzkoušejte naše recepty a dejte nám reakcí nebo sdílením vědět, jak vám chutnalo. Nebojte se kombinovat různé chutě, dochucovat podle sebe nebo přidat navíc ingredience, které máte rádi a jsou vám k dispozici!

Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví!


Prozkoumejte nabídky Zalando Lounge se slevami až 75 %*!

Objevte Zalando Lounge

Související články

skandinávský designTipy, jak zútulnit byt snadno a levně velikosti kalhotJak správně změřit velikost kalhot? jak zabalit dárkyJak originálně zabalit vánoční dárky Jaké vánoční dekorace se hodí k vašemu stylu?
Přejít na Zalando Lounge
Zalando Lounge
  • O nás
  • Impresum
  • Zásady ochrany soukromí
  • Sledování údajů
  • Obchodní podmínky
  • Pracovní pozice
Zákaznický servis
  • Napište nám
  • Pomoc
  • Průvodce velikostmi
  • Outlet
  • Zalando Lounge Aplikace
Zákaznická linka
  • 800 022 879
  • Po – Pá (07:00 – 20:00)

 

Možnosti dopravy
  • PPL
Platební metody
Najdete nás také
  • FacebookPinterestInstagram
*veškeré ceny jsou uvedeny včetně DPH a bez nákladů na dopravu